Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Goji berries (το μούρο της ευτυχίας)












Περιγραφή
Τα goji berrιes ανήκουν στην οικογένεια σαλανοειδών (Solanaceae), το όνομα του είναι η κοινή ονομασία που επικρατεί εκτός Κίνας, παράγεται  από δύο πολύ συγγενικά είδη που έχουν πολύ μικρές διαφορές, το Lycium barbarum και το Lycium chinense. Έχει έρθει στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια από τα βάθη της ανατολής. Είναι ένα είδος κόκκινο μούρο που αναπτύσσεται και μεγαλώνει στην Κίνα και στα Ιμαλάια Η γεύση του είναι πολύ ιδιαίτερη, ανάμεσα σε γλυκιά και αλμυρή ταυτόχρονα,

Ιστορία του
Ο φημισμένος Li Qing Yuen, που έζησε μέχρι την ηλικία των 252 ετών (1678-1930), κατανάλωνε Goji Berries καθημερινά. Η ζωή του Li Qing Yuen είναι η πιο καλά γνωστή και τεκμηριωμένη περίπτωση ακραίας μακροζωίας που έγινε ποτέ γνωστή.
Η καταγωγή του κοινού αγγλικού ονόματος "wolfberry" είναι άγνωστη, και ίσως προκύπτει από σύγχυση με το όνομα του γένους (Lycium), που ταιριάζει με τη λέξη "Lycos", ελληνική λέξη για τον λύκο (wolf). Στον αγγλόφωνο κόσμο, η λέξη Γκότζι Μπέρι (Goji Berry) έχει χρησιμοποιηθεί από τις αρχές του 21ου αιώνα ως συνώνυμο της "wolfberry". Η λέξη "goji" είναι προφορά της gouqi στηνΤαϊβάν Hokkien, το επίσημο καθαρευουσιάνικο κινεζικό όνομα του φυτού, που αναπτύχθηκε στη Δύση για τα εν λόγω εμπορικά προϊόντα wolfberry.
Lycium είναι το όνομα του γένους, που προέρχεται από την αρχαία νότιο-ανατολική περιοχή της Λυκίας. Το Lycium chinense περιγράφεται για πρώτη φορά από τον Σκοτσέζο βοτανολόγο Philip Miller στην όγδοη έκδοση του βιβλίου του "Το Λεξικό του Κηπουρού", που δημοσιεύθηκε το 1768.

Συστατικά
Τα αποξηραμένα Goji περιέχουν 68% υδατάνθρακες, 12% πρωτεΐνες, 10% λίπη και 10% φυτικές ίνες σε μια συνολική θερμιδική αξία που ανέρχεται στις 370 θερμίδες /100 γραμμάρια. Τα κόκκινα αυτά μούρα περιέχουν 18 αμινοξέα, από τα οποία τα 8 είναι τα απαραίτητα (όπως ισολευκίνη, φαινυλαλανίνη και τρυπτοφάνη). Ακόμη, περιέχει πολλά ιχνοστοιχεία και μέταλλα μερικά από τα οποία είναι ο σίδηρος, το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος. Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β6), βιταμίνη C (500 φορές περισσότερη από τα πορτοκάλια), βιταμίνη Ε, β-καροτένιο (περισσότερο από τα καρότα), αλλά και λυκοπένιο (ισχυρό αντιοξειδωτικό) και β-σιτοστερόλη (ισχυρό αντιφλεγμονώδες). Επίσης, συμπεριλαμβάνονται τα γνωστά, πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό, ω-6 λιπαρά οξέα και λινολεϊκό οξύ, τα οποία ρυθμίζουν την λειτουργία των ορμονών. Με πιο απλά λόγια και όσον αφορά τη σύσταση του ξεχωριστού αυτού μούρου, έχει τεράστια συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικά (30 φορές περισσότερη απ’ το κόκκινο κρασί), όπως επίσης και σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, τα οποία βοηθούν τον οργανισμό μας να αναπαράγει συνεχώς νέα κύτταρα. Γι’ αυτόν το λόγο , δεν τους έχει δοθεί άδικα ο τίτλος “φυσική πηγή νεότητας”. Αξίζει να σημειώσουμε επίσης ότι τα φρέσκα goji berries περιέχουν περίπου 25.000 μονάδες ORAC ανά 100 gr τροφίμου, κάτι που τα μετατρέπει σε ένα υπέρτατο αντιοξειδωτικό τρόφιμο.


Οφέλη για την υγεία
Κάποιες από τις αμέτρητες ιδιότητες του στην υγεία είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, η ενίσχυση της όρασης, η προστασία των νεφρών και του ΚΝΣ(Κεντρικό Νευρικό Σύστημα), καθώς και η ρύθμιση της χοληστερίνης, της υπέρτασης, και του σακχαρώδους διαβήτη. Από μελέτες και έρευνες έχει αποδειχθεί ότι έχει προστατευτική δράση και στο ήπαρ, όπως αποδεδειγμένα αυξάνει και τη libido και στα δύο φύλα. Ενισχύει τη μνήμη και το μεταβολισμό, χωρίς όμως να θεωρείται προϊόν αδυνατίσματος. Μια ακόμη από τις αμέτρητες ευεργετικές ιδιότητες του Goji είναι το όφελος στη θεραπεία γαστρεντερικών παθήσεων, όπως είναι το έλκος, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και η δυσκοιλιότητα.

Αναλυτικά οι ιδιότητες
·         Ενίσχυση ανοσοποιητικού
·         Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος
·         Η ενίσχυση της όρασης
·         Προστασία των νεφρών του κεντρικού νευρικού συστήματος
·         Ρύθμιση της χοληστερίνης, της υπέρτασης , του σακχαρώδους διαβήτη
·         Προστασία του Ήπαρ
·         Αυξάνει την libido και στα δύο φύλα
·         Ενισχύει την μνήμη και τον μεταβολισμό
·         Θεραπεία γαστρεντερικών παθήσεων όπως το έλκος , το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η δυσκοιλιότητα

Προειδοποίηση
Το Goji berry μπορείτε να το καταναλώσετε άφοβα καθώς δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά αλλεργικών αντιδράσεων, όπως επίσης και περιπτώσεις υπερδοσολογίας. Με μια μικρή επιφύλαξη μόνο, καθώς ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για την αλληλεπίδρασή του με αντιπηκτικά φάρμακα ή με κάποια φάρμακα που χορηγούνται για τον σακχαρώδη διαβήτη και την αρτηριακή πίεση, οπότε καλό θα είναι σε τέτοιου είδους περιπτώσεις να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Δοσολογία 
Η καθημερινή δοσολογία των αποξηραμένων καρπών γκότζι μπέρι ώστε να λαμβάνουμε στο μέγιστο δυνατό τις ευεργετικές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες είναι 10-30 γραμμάρια.
Ο καλύτερος τρόπος να τα καταναλώσετε  είναι σε συνδυασμό με άλλα 
Super foods, αλλά και με γιαούρτι, φρούτα ή βρώμη.

Ευχαριστώ πολύ που επισκεφτήκατε το blog μου , ότι απορία έχετε από τιμές προϊόντων παρακαλώ καλέστε στο 6947828322 η στο botanathes@gmail.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Popular Posts