Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012

Chia Seeds (Το μυστικό των Αζτέκων Πολεμιστών)


Περιγραφή
Το φυτό chia είναι μια ετήσια καλλιέργεια που μεγαλώνει γρήγορα ενώ η συγκομιδή του γίνεται μέσα στον πρώτο χρόνο της καλλιέργειάς του. Είναι δημοφιλές στην Κεντρική Αμερική και μπορεί να βρεθεί να καλλιεργείται σε περιοχές με αμμώδες έδαφος και σε απομακρυσμένες περιοχές βουνών πάνω από 2.500 μέτρα ύψος.
Το ώριμο φυτό έχει ένα μέτρο ύψος, με ένα τετράγωνο στέλεχος και με μακριές αιχμηρές επεκτάσεις στις άκρες των φύλλων. Κάθε απόληξη παράγει ένα φωτεινό μπλε λουλούδι το οποίο αναπτύσσεται σε ένα περίβλημα και περιέχει 4 καρπούς chia, οι οποίοι είναι μαλακοί και με σχήμα οβάλ, περίπου 2mm μάκρος και με χρώμα λαμπερό γκρι με μαύρες βούλες.

Ιστορία του
Το φυτό Chia κατάγεται από τη Νότια και την Κεντρική Αμερική, περιοχές που καλλιεργήθηκε 4000 χρόνια πριν από τους Αζτέκους, τους Μάγια και άλλους ιθαγενείς που στηρίχθηκαν στους καρπούς του φυτού για καλλιέργεια φαγητού καθώς εκτιμούσαν την θετική επίδραση που είχε στη δύναμη, στην ενδυνάμωση και στη γενική ευεξία.
Λέγεται ότι οι πολεμιστές Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν τους σπόρους Chia ως κύρια πηγή καυσίμου για τη μάχη. Οι σπόροι Chia καταναλώνοταν για να δώσουν αντοχή. Η λέξη "Chia" στην πραγματικότητα προέρχεται από τον πολιτισμό των Μάγια και σημαίνει "δύναμη." Οι σπόροι Chia θεωρούνταν σχεδόν μαγικοί, λόγω της ικανότητάς τους να ενισχύουν την αντοχή και την ενέργεια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι σπόροι Chia επίσης χρησιμοποιούνται ως τρόπος ανακούφισης των αρθρώσεων και για να διεγείρουν την παραγωγή σάλιου. Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια της Ισπανικής κατάκτησης του Μεξικού, σε ορισμένα σημεία οι σπόροι Chia είχαν απαγορευτεί σχετιζόταν με θρησκευτικές τελετές και μαγικές ιδιότητες. Μετά τους πολιτισμούς των Αζτέκων και των Μάγια, οι σπόροι Chia και τα οφέλη τους έγιναν κάπως ασαφή. Τώρα, στη σύγχρονη εποχή, τα οφέλη των σπόρων Chia έχουν πλήρως μελετηθεί σε σχέση με τις ευεργετικές τους ιδιότητες για την υγεία μας. Οι σπόροι Chia έχουν κάποιες πολύ μοναδικές ιδιότητες που τους κάνουν να ξεχωρίζουν από άλλους σπόρους.
Τα φυτά chia μεγάλωναν στους ονομαστούς ‘’κήπους που επέπλεαν’’ των Αζτέκων αυτοκρατόρων, οι οποίοι κήποι περιείχαν τις πιο σημαντικές καλλιέργειες και καλλωπιστικά φυτά.Συστατικά
·         Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: σπόροι Chia είναι η πλουσιότερη πηγή φυτικών ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που περιέχουν περισσότερα ωμέγα-3 από το σολομό ή σπόρου λιναριού.
·         Ίνες: σπόροι Chia είναι μια πλούσια πηγή των δύο διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, όπως ένα τμήμα 25 γραμμαρίων περιέχει 7 γραμμάρια φυτικών ινών.
·         Ορυκτά: chia προσφέρει μια ποικιλία από μέταλλα, όπως σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, μολυβδαίνιο και μαγνησίου, και επίσης να περιέχουν νιασίνη και φολικό οξύ.
·         Πρωτεΐνες: σπόροι Chia περιέχουν 20% περισσότερη πρωτεΐνη από άλλα δημητριακά ή σπόρους (σιτάρι έχει 14%) και η πρωτεΐνη είναι ανώτερης ποιότητας.

  • Έξι φορές περισσότερο ασβέστιο από το πλήρες γάλα
  • Τρεις φορές το σίδηρο από το σπανάκι
  • Δεκαπέντε φορές το μαγνήσιο από το μπρόκολο
  • Τα υψηλά επίπεδα των φυσικών αντιοξειδωτικών
  • Πλήρης πηγή πρωτεΐνης με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα
  • Σταθερό για 2 έτη τουλάχιστον σε συνθήκες περιβάλλοντος
  • Ουδέτερης οσμής και γεύσης

Οφέλη για την υγεία
Ένα από τα θαυμάσια χαρακτηριστικά του σπόρου Chia είναι η υδρόφιλη ιδιότητά του, διότι μπορεί να απορροφήσει, πάνω από 12 φορές το βάρος του, νερό. Το χαρακτηριστικό του αυτό, να μπορεί να κατακρατεί το νερό, προσφέρει την δυνατότητα της παρατεταμένης υδάτωσης.

Αναλυτικά ιδιότητες
1)Βοήθεια  για την απώλεια βάρους. Οι σπόροι Chia είναι δημοφιλής για την απώλεια βάρους.. Μειώνουν την πείνα ,εμποδίζοντας μερικά από τα τρόφιμα που τρώμε  να αφομοιωθούν από τον οργανισμό μας . Αυτή η παρεμπόδιση της απορρόφησης θερμίδων τους κάνει σημαντικούς για την διατροφή.
2)Αίσθημα κορεσμού πιο γρήγορα. Αυτό συμβαίνει επειδή απορροφά 10 φορές το βάρος τους σε νερό, σχηματίζοντας ένα ογκώδες gel.
3)Ενυδάτωση για τους αθλητές. Είναι επίσης πολύ σημαντικό  για τους αθλητές επειδή το "Chia gel» βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού.
4)Μειώνει την αρτηριακή σας πίεση. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.
5)Ωμέγα-3. Είναι η πλουσιότερη πηγή φυτικών ωμέγα-3 (απαραίτητα λιπαρά οξέα που προστατεύουν από τιςφλεγμονές, την  αρθρίτιδα και από καρδιακές παθήσεις).!Στην πραγματικότητα, περιέχουν περισσότερα ω-3 από το  σολομό!
6)Οφέλη για το διαβήτη. Επειδή οι σπόροι Chia μειώνουν το χρόνο που το σώμα μας μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε απλά σάκχαρα, μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να ελέγξει το ποσοστό  σακχάρου στο αίμα.. Αυτό οδηγεί τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι μπορεί οι σπόροι Chia να προσφέρουν μεγάλα οφέλη για τους διαβητικούς.

Προειδοποιήσεις
Λόγω των υψηλών επιπέδων των ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε σπόρους Chia, οι ασθενείς οι οποίοι ήδη λαμβάνουν φάρμακα πίεσης του αίματος, εκείνοι οι οποίοι παίρνουν ασπιρίνες ή αντιπηκτικά για άλλες συνθήκες και σε εκείνους που έχουν προγραμματιστεί να λάβουν χειρουργικές επεμβάσεις στο εγγύς μέλλον πρέπει όλοι να είστε προσεκτικοί κατά την ενσωμάτωση σπόρους chia στη διατροφή τους, δεδομένης της γνωστής ικανότητας αυτών των ουσιών για να μειώσει την αρτηριακή πίεση.
Πέρα από αυτές τις ιατρικές ανησυχίες, όσοι έχουν ιστορικό των αρνητικών αντιδράσεων σε σπόρους μουστάρδας θα πρέπει να προχωρήσει προσεκτικά, όπως παρενέργειες που προκαλούνται από αυτούς τους πυρήνες είναι συχνά μετά από chia κατανάλωση σπόρων, καθώς και.οι έγκυες γυναίκες επίσης συμβουλεύονται να αποφεύγουν σπόρους Chia σε όλη την εγκυμοσύνη τους, καθώς, δεδομένης της έλλειψης επιστημονικής έρευνας σχετικά με το πώς μπορεί να επηρεαστούν τα παιδιά τους.


Δοσολογία  30γρ την ημέρα 

Ευχαριστώ πολύ που επισκεφτήκατε το blog μου , ότι απορία έχετε από τιμές προϊόντων παρακαλώ καλέστε στο 6947828322 η στο botanathes@gmail.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Popular Posts